Gästinlägg: Wallströms naivitet får inte stänga dörren till NATO

Den rödgröna regeringen med Margot Wallström i spetsen försöker stänga dörren till Nato genom att säga ja till en FN-resolution om en "kärnvapenfri värld". Resolutionen intentioner är i bästa fall goda, men det är naivt att tro att en FN-resolution på området i praktiken skulle kunna leda till en kärnvapenfri värld, särskilt med tanke på den maktbalans som råder i världen. Den fria världen bör inte gå före de ofria staterna med att avrusta sina kärnvapen. På just det här området är det inte särskilt klokt att vara ett föregångsland, det riskerar istället att hota vår egen säkerhet.

Konsekvenserna av resolutionen skulle kunna bli ödesdigra för Sverige, eftersom den kommer att kunna användas för att försvåra ett svenskt medlemskap i NATO. Man behöver dessutom fråga sig vilka konsekvenser ett undertecknande av resolutionen får för de redan ingångna bilaterala försvarssamarbeten som Sverige undertecknat med USA och Storbritannien? Utrikesminister Margot Wallström är väl medveten om att resolutionen skulle kunna sätta käppar i hjulen för ett svenskt medlemskap i Nato, och i värsta fall är det hennes huvudsakliga syfte.

För KDU är ett svenskt medlemskap i NATO lika mycket en självklarhet som en nödvändighet. I tider med ett allt mer osäkert säkerhetspolitiskt läge är det särskilt viktigt för Sverige att bibehålla sina goda relationer med NATO, USA och övriga västvärlden. Vi kan inte fortsätta att agera som om Ryssland inte rustar eller ökar sin närvaro i Östersjön. Ryssland och Vladimir Putin beter sig aggressivare mot sina grannländer än på mycket länge. KDU vill fördubbla försvarsanslagen, återinföra värnplikt för att fylla våra förband, men vi inser också att säkerheten måste byggas i samverkan med andra och därför förespråkar vi ett svenskt medlemskap i NATO.

Det faktum att regeringen i det tysta försöker stänga dörren till NATO genom resolutionen om kärnvapenfri värld vänder vi oss därför kraftigt emot. Regeringen måste nu istället ta ansvar för svensk säkerhet och möjlighet till att försvara oss. I detta ligger dels ett starkt svenskt försvar, men också medlemskap i NATO och de försvarsgarantier som följer med det. Med ett medlemskap minskar risken för angrepp samtidigt som vår försvarsförmåga stärks. Vi tänker inte låta den rödgröna regeringen äventyra våra möjligheter till ett NATO-medlemskap, därför att det också skulle äventyra svensk säkerhet. Det är dags för den rödgröna regeringen att börja ta ansvar för Sverige. Vi behöver inte den nya FN-resolutionen om en kärnvapenfri värld, det vi behöver är ett svenskt medlemskap i NATO.



Christian Carlsson
Förbundsordförande för KDU




Eric Dicksson
Förbundsstyrelseledamot för KDU

2 kommentarer:

Die Dumme Schwede!!!! sa...
9 december 2016 kl. 21:49  

Mycket märkligt att behöva sitta på läktaren och gnälla när alliansen, tillsammans med SD, hade möjlighet att fälla regeringen redan under senhösten 2014. Nej, då gjorde alliansen en DÖ, decemberöverenskommelse varvid S och Mp fick sitta i orubbat bo och föra sin vansinniga politik.
Typisk svensk politisk handfallenhet i all sin prydnad!

Anna Aniline sa...
12 december 2016 kl. 20:07  

Ja, det skulle vara bra för Sverige att vara med i NATO och Wallström & co prioriterar fel. Men hur och när ska ett beslut om svenskt medlemskap fattas? I riksdagen eller genom folkomröstning? Nu eller efter nästa val?
Utifrån rådande situation, där Ryssland vill ha med ett finger i spelet överallt, och använder sig av såväl egna som andras medier för att påverka beslutsfattande och opinion i andra länder, skulle processen fram till ett eventuellt NATO medlemskap komma att bli mycket infekterad och splittrande.
Det de politiker som är för ett NATO medlemskap bör göra är alltså att fråga sig och planera för hur vi ska hantera den informationskrigföring som kommer trappas upp när frågan lyfts högre upp på den politiska dagordningen. De krävs att man på ett tidigt stadium i processen engagerar expertis från såväl PR och media som från den försvars- och säkerhetspolitiska sektorn.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade