Besvikelse

Elisabeth Höglund skriver idag om den svenska Afghanistaninsatsen i Expressen. Den gillar hon inte. Återigen triumferar man i pressen med att vrida på fakta. Återigen blir jag grymt besviken på media.

Höglund låter t ex påskina att mandatet skulle ha ändrats för svenskarna. Mandatet är detsamma, men skillnaden är att motståndaren nu är mer aktiv eftersom han anser sig trängd. Enligt Höglund (och många andra) verkar Sverige endast kunna agera med soldater där det inte finns något väpnat motstånd. Vad är då syftet med att skicka soldater? Man borde ju få oerhört mycket mer för pengarna om man skickade Operation Dagsverke eller något liknande?

Göran Persson skickade ju heller aldrig några 500 man till Afghanistan 2001. Långt ifrån. Insatsen som påbörjades då var precis nog för att sätta en svensk flagga på kartan som ger politiska poäng.

Höglund är vidare en av alla de som verkar vilja förringa attentatet mot SSG-kolonnen 2005. "Allvarlig incident", kallas den. Om det är något som är "allvarliga incidenter" är det den senaste månadens eldöverfall som de facto gått bra för svensk del.

Jag vet vidare inte vilken version av Rambo Höglund har sett, men jag har svårt att finna något Rambolikt i de uttalanden FS 17 stabschef har gjort. Ska en sjuksköterska be om ursäkt för att hon gjorde det hon tränats att göra på en svårt skadad patient och blev stolt över det? Det blir så mycket bättre om folk hela dagarna ska gå runt och skämmas för att de gör sitt jobb. Om det är något folk ska skämmas för är om de INTE gör sitt jobb.

Avslutningsvis undrar Höglund om någon frågad det afghanska folket om de vill ha kvar de utländska soldaterna. Har Höglund gjort det? Höglund hymlar nämligen inte med att hennes inställning är att i Afghanistan blir det ändå aldrig fred, så låt oss istället satsa pengarna på vården i Sverige. Med samma argument skulle jag alltså kunna föreslå att vi skulle kunna dra in vården till de som är sjuka i obotlig cancer, men jag gör det inte.

En synpunkt kan jag förstå, nämligen att svenskarna börjat förstå att landets försvar inte på långa vägar kan försvara landet men likväl ska koncentrerar resurser till ett land i tredje världen i en annan världsdel. Det kanske Elisabeth Höglund skulle ha uppmärksammat tidigare under sin journalistiska karriär, liksom Helle Klein i högsta grad är ansvarig för att skapa debatt i sitt arbete som journalist och ledarskribent. Hur var det nu med att göra sitt jobb?

I den andra "kvällstidningen" (båda finns ju av någon anledning tillgängliga innan SAS slutat servera frukost?) har Anna Lindh gamla vän och pressekreterare Eva Franchell en ledare om att Mona Sahlin borde ena oppositionen kring Afghanistanfrågan (mot insatsen). Det är nog lite väl sent med tanke på vänsterpartiet fullständiga avståndstagande, miljöpartiets avståndstagande och socialdemokraternas utrikestalesman Urban Ahlins starka bifall till insatsen. Det är ju då inte så underligt att Mona Sahlin inte säger något i frågan. Det passar sig ju inte riktigt att splittra oppositionen redan ett år innan valet. Vinner oppositionen valet, kan man nog vara rätt säker på ett svenskt uttåg ur Afghanistan och flera andra ställen. Att (s) vill spara 2 mdr kr mer än Alliansen på Försvaret lovar inte heller gott.

Frågan är bara vad Anna Lindh skulle säga idag om att hennes väninna vill dra sig ur Afghanistan? Lindh var nämligen en ivrig påhejare av svenska militära insatser och skickade förband till Kongo innan Försvarsmakten ens anmält något förband tillgängligt. I och för sig var det samma regering som ansåg att svenska soldater i Kongo var förbrukningsvaror, när rebellernas sommaroffensiv närmade sig den oskyddade svenska basen och regeringen inte vill kalla in riksdagen för att fatta beslut om förstärkning eftersom ledamöterna kampanjade inför EMU-valet.


För övrigt anser jag att svensk militär personal på utlandsinsatser borde vara skattebefriade under insatsen.

8 kommentarer:

Anonym sa...
4 augusti 2009 kl. 00:10  

Än en gång skänker det du skriver mig otroligt stort nöje. Jag gillar verkligen det du skriver och ställer mig bakom dina frågeställningar och synpunkter. Hoppas verkligen att det kan komma något mer ur detta som hjälper Svensk trupp utomlands. Som "gammel yxa" ställer jag mig fullkomligen bakom din ide om skattebefrielse på dom pengarna man tjänar under missionens tid.

Stort tack åter igen.
Mvh MOT soldat FS15

Anonym sa...
4 augusti 2009 kl. 09:50  

Under Bosnientiden var man ytterst nogranna med att skicka hem folk till Sverige som skulle reka över och låta det gå någon dag tills det nya kontraktet skrevs på.

Jämför man löner och förmåner med de andra nordiska nationerna så ligger Sverige väldigt dåligt till så skattebefrielse hade ju inte varit fel...

/BA, SR, KS, FS

Salam sa...
4 augusti 2009 kl. 11:16  

Mkt bra skrivet.

Jag har fått höra flera Afghaner tacka oss för att vi är här. Det råder ingen tvekan om att Afghanen har fått ett bättre liv tack vare ISAF men med tanke på alternativet, Talibanerna, så kanske det inte säger så mkt.

Dock finns det mkt kvar att önska och man bör snarast se över den svenska organisationen på plats. Var är biståndet? Var finns skyttesoldaterna som gör jobbet?
Som vanligt ser vi ut som ett Mumintroll med ett gigantiskt huvud (staben), en stor mage (stödfunktioner) samt väldigt små ben (soldaterna på fältet).

De flesta andra länder har skatteförmåner för sina soldater men hur skulle det fungerar i vårt "solidariska" Sverige? Lika för alla ( bara politiker har rätt till förmåner).......

Anonym sa...
4 augusti 2009 kl. 12:39  

Jag älskar yttrandefrihet. Höglund saknar uppenbart all form av heder och värdighet mot hennes menings motståndare. Hon får vara hur kritisk mot insatsen hon vill det bryr jag mig inte om det är nyttigt med kritik. Men när hon bygger sina argument på grova fakta fel då blir man bara trött(skrämmande blir jag inget som helst förvånad).

Det är okej att en journalist i en av landets största tidningar ljuger. Men det är skamligt* om FS17 stabschef säger att han är stolt över sina soldater och tycker det var bara att fi nedkämpades och inga skadades.

*=Ramboliknande uttlanden"


//G - Som ser fram emot dagen när 68:orna börjar pensioneras..

Forsno sa...
4 augusti 2009 kl. 12:51  

Jag hade tråkigt i söndags och skrev ihop en tidslinje över Afghanistankonflikten under perioden 9 september 2001 till 16 mars 2006. Den innehåller bl a länkar till alla relevanta säkerhetsrådsresolutioner och är tänkt att kunna fungera som tillhygge när någon skriver något om "illegitimt anfallskrig".

Ni får gärna låna den om ni vill:

http://forsno.blogspot.com/2009/08/walk-timeline.html

Den är ganska lång som den är men om någon tycker att något saknas går det bra att lämna en kommentar. Jag funderar redan på att lägga till det första riksdagsbeslutet.

Jens Petersson sa...
4 augusti 2009 kl. 14:46  

Väl talat, Wiseman!

Jag kan inte låta bli att hålla med Elisabet Höglund om att det är både cyniskt och osolidariskt av henne att ställa kostnaden för Afghanistaninsatsen mot kostnaden för svensk sjukvård.

För mig är det också häpnadsväckande att just Utlandsstyrkan, som ju bevisligen gör nytta i dagsläget just nu, är den del av försvarsbudgeten som en del debattörer verkar haka upp sig på.

Istället för att dra ner på Utlandsstyrkan bör den utökas. Det vore bra att skicka ut fler soldater i ren FN-tjänst, men samtidigt fel att abrupt avbryta ISAF.

Om detta har vi i FN-förbundet resonerat i denna skrift som visar att vi just nu sätter bottenrekord i bidrag till rena FN-insatser:
http://www.fn.se/militarrapport

Mvh
Jens Petersson
Svenska FN-förbundet

Anonym sa...
4 augusti 2009 kl. 18:09  

Höglunds enda relevanta kommentar är att ställa Afghanistaninsatsen mot vår förlorade nationella försvarsförmåga.

Afghanistan är essensen av vad vi gav upp vårt invasionsförsvar. Det är i den riktningen som alla omställningar och kostnader har gått.

Frågan är då om vi får valuta för denna omställning? Knappast. Min slutsats är dock den motsatta mot Höglunds.

Utöka insatsen och få den att fungera. Lägg till helikoptrar och ett kompani som kan hantera strid.

Afghanerna, vars frihet och säkerhet ökar med ISAFs förmåga att bevara lugnet, blir nog bara glada.

/Kompis

Soldat FS17 sa...
4 augusti 2009 kl. 18:57  

Att komma hem på ledighet och mötas av skriverier som sakligt beskriver vad som hänt är både positivt eftersom man känner att anhöriga får rätt bild av det arbete man utför och eftersom det hjälper i bearbetningen av händelsen.

Att däremot mötas av artiklar från politiker och krönikörer som inte bara förvränger sanningen utan dessutom verkar irriterade över att vi gör vårt jobb, har rakt motsatt effekt.

Något förbryllande är de kommentarer på hemmafronten som väcks när - som Johanne Hildebrandt uttrycker det i aftonbladet - "när soldater agerar som soldater bör".

Att insurgenter finns i området där svenskarna opererar är känt sen länge. Att afghansk polis och militär inte vågar ta sig an dom på grund av utbildningsståndpunkt, utrustning och ren rädsla är också känt sen länge. Att regeringen aktivt inskränkt ROE i insatsområdet till att inte innefatta offensiva operationer gör därför situationen extra bekymmersam. Istället för att lösa problemet med riktade insatser som inte drabbar lokalbefolkningen
, på våra vilkor. Tvingas vi rulla runt som ett målspel i väntan på att bli anfallna, på deras villkor och med betydande högre risk för lokalbefolkningens säkerhet.

Politikerna sätter oss i en ohållbar situation och blir sen upprörda när vi ändå löser ut situationen efter bästa förmåga.

Vill passa på att framföra ett tack till dig som visar att det finns folk även i Sverige som förstår sig på att föra diskussionen om Afghanistan på ett sakligt och faktamässigt korrekt sätt. Ser fram emot fortsatt läsning.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade